Kaupunkikeskustojen eli ydinkeskustojen (a city center: ”keskustan korttelialue johon liiketoiminta keskittyy”) kehityksen kysymykset ovat nousseet esille uudessa muodossa 2000-luvulla.
Huoli keskustojen elinvoimasta ja kysymys keskustojen liittymisestä laajempiin kokonaisuuksiin ovat taustalla monissa elinkeinopoliittisissa avauksissa, jotka koskevat Suomen kaupunkien keskustojen kehittämistä.
Ydinkeskustojen liiketoiminnan tai kävijöiden määrän tulkitaan kuvaavan keskustojen elävyyden astetta. Samalla myös tuotetaan tapoja, jolla keskustojen merkitys ymmärretään.
Niinpä työryhmään pyydetään yhtäältä papereita, joissa tarkastellaan ydinkeskustojen elävyyttä ja elinvoimaisuutta liike- ja kiinteistötalouden ja elinkeinollisuuden näkökulmasta. Työryhmää kiinnostaa elävyyden ja elinvoimaisuuden määrittely, mittaaminen, kyseenalaistaminen ja niin edelleen.
Mutta työryhmän tavoitteena on toisaalta rikastaa tätä kaupunkikehittämisen vakiintunutta katsontatapaa kulttuuristen ja uusien toimintojen merkityksellisyydellä.
Ydinkeskustojen urbanismi tuottaa sekä kaupungin asukkaille että vieraille myös monia historiallisia, kulttuurisia, sosiaalisia ja yhteisöllisiä merkityksiä. Ydinkeskustat mahdollistavat julkisten ja puoli-julkisten paikkojen tihentyminä uudenlaisia toimintoja, katuseurallisuutta, kaupunkiin kuulumisen tunnetta ja esimerkiksi tutkivia kokeiluja.
Edellyttääkö ydinkeskustojen sosiaalinen ja kulttuurinen urbanismi omanlaisiaan rakennetun ympäristön ratkaisuja?
Kuinka nämä yhteisölliset ratkaisut ovat sovitettavissa yhteen kaupallisen ydinkeskustan rakennetekijöiden kanssa – vaikkapa ydinkeskustan kauppakeskusten, pysäköintilaitosten ja kaupallisten kävelykatukäytänteiden kanssa?
Entä kuinka keskustan asukasmäärän lisääminen yhtäältä lisää ydinkeskustassa käyvien määrää mutta toisaalta yksityistää rakennusten, korttelien ja katujen tilankäyttöä? Entä millaisia ovat kaupungit, joissa ei ole ydinkeskustaa?
Työryhmässä tutkitaan tapoja, joilla urbaanin kaupunkikeskustan tutkimus kuvaa kaupunkien käytön ja merkityksen moniulotteista sisältöä, ja kuinka nämä tekijät suodattuvat kaupunkikeskustojen kehityshankkeisiin tai muutoksen ohjaukseen. Niinpä myös taiteen, kuvittelun ja ennakoinnin menetelmiä sisältävät paperit ovat työryhmän agendan kannalta hyvin kiinnostavia.
Puheenjohtajat
Janne Viitamies
FT, projektipäällikkö
janne.viitamies@jyvaskyla.fi
Mikko Lindqvist
arkkitehti SAFA
Helsingin kaupungin museo
mikko.lindqvist@hel.fi
Esitykset
Eräiden pohjoismaisten kaupunkikeskustojen kehitysseuranta 1994/2024
Mikko Heikkilä
arkkitehti
Vuonna 1994 julkaisimme selvityksemme pohjoismaisista kävelykeskustoista (Mikko Heikkilä, Tuomas Santasalo, Björn Silfverberg: “Pohjoismaisia kävelykeskustoja” YM Alueidenkäytön osasto Selvitys 5 /1994), missä kahden viikon aikana keräämämme aineiston pohjalta esittelimme kaksikymmentä keskustaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Selvityksellä oli keskeinen vaikutus aikansa kaupunkikeskusteluun.
Työssä osoitimme, kuinka kävelykeskustojen laajuus v. 1994 muissa pohjoismaissa oli n. kaksinkertainen suomalaisiin verrattuna, kaupungin koosta riippumatta. Olimme jäljessä muussakin kehityksessä: eri liikennemuotojen yhtyeensovittamisessa, kulttuurilaitosten ja kauppapaikkojen tarjonnassa, katuelämän monipuolisuudessa ja vilkkaudessa jne. “Life between buildings” oli meillä kehittymättömämpää.
Viimeisen kolmenkymmenen vuoden kuluessa kaupunkikeskustojen kehittyminen on Suomessa ollut nopeaa ja kävelykulttuurista ja liikenteen rauhoittamisesta on tullut yleinen käytäntö. Samalla keskustoja on tiivistetty ja katuelämä on lisääntynyt ja monipuolistunut.
Kuinka pohjoismaissa kehitys on jatkunut? Onko katutiloja otettu laajemmin kaupunkielämän käyttöön? Kuinka on panostettu kaupunkiympäristön laatuun? Onko hollantilainen shared space– liikenneperiaate on saanut kaupunkisovellutuksia?
Kaupungit kehittyvät ja muuttuvat koko ajan. Muutokset heijastavat kaupunkikulttuurin moninaista muutosta. Mitä tapahtuu kulttuuritarjonnassa, kaupan ja kauppapaikkojen alalla, liikennejärjestelmissä, muissa keskustatoiminnoissa ja näitä seuraten koko fyysisessä ympäristössä? Mitä elementtejä uudet arvot ja innovaatiot ovat tuoneet kaupunkikeskustoihin. Mitä ilmastonmuutoksen torjunta?
Nyt – noin kolmekymmentä vuotta edellisestä vertailusta – olisi tärkeää päivittää vertailua pohjoismaisten ja suomalaisten kaupunkikeskustojen välillä:
- Kuinka paljon keskustoja on tiivistetty
- Ovatko kaupungit jatkaneet samalla kehityslinjalla ja laajentaneet kävelyalueitaan
- Tuoneet uusia toimintoja ja palveluja sekä palauttaneet työpaikkoja keskustaan
- Kehittäneet uusia kaupankäynnin muotoja, menestyykö kivijalkakauppa yhä
- Brändänneet keskustoja ja niiden osia yksilöllisillä konsepteilla
- Tehneet liikenneinnovaatioita ja uudelleenarviointia eri liikuntamuotojen suhteen, onko esim. sovellettu shared space periaatetta, joka ei erittele vaan integroi eri liikennemuotoja
- Mikroliikkumisen muuttuva rooli
Kysymyksiä on monia, ja uusia näkökohtia ja näkökulmia aiheeseen syntyy lisää vasta paikan päällä tarkasteltuina.
Onko siis uuden vertailevan keskustaselvityksen aika?
Kolme tärkeintä mittaria kestävälle kaupunkirakenteelle
Pokko Lemminkäinen
arkkitehti SAFA, tj.,
valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry (per. 1997)
Vain kestävillä kaupungeilla voi olla tulevaisuutta. Myös käsitteelle kestävyys on monta merkitysta. Pääolettamus on, että keskustahakuinen kaupunkirakenne on kestävin ajallisesti, kulttuurisesti, ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti, jopa demokratian kannalta.
Keskeiset kaupunkikehittämisen haasteet tulevaisuudessa:
- Miten syntyy kestävästi eläviä kaupunkikeskustoja?
- Onko kehittäminen vain numeroita?
- Mitä on keskustahakuisuus?
Kolme keskeisintä mittaria/tunnusnumeroa, joilla syntyy tasapainoinen, jäntevä kaupunkirakenne:
- Kuinka paljon ihmisiä tarvitaan elinvoimaiseen keskustaan
- Asumisen merkitys keskustoille?
- Miten urbaania kuluttamista voi mitata?
Lisäksi kolme kansainvälistä avainesimerkkiä näennäisestä järjettömyydestä (irrationaalista rationaalisuutta).
Kävelyalueiden kattaminen keskustoissa
Aulis Tynkkynen
arkkitehti, tohtori
Kävelijän pitäisi olla keskustan ”kuninkaallinen”. Tämä on mahdollista vain, jos kävelyn olosuhteet ovat esteettömät, turvalliset ja muutenkin hyvät.
Kattaminen mahdollistaa kustannustehokkaasti kävelyolojen parantamisen suojaamalla sateelta ja helpottamalla alueiden kunnossapitoa kuten liukkaudentorjuntaa, jonka merkitys kasvaa ilmastonmuutoksen myötä. Katetuille alueille voi kehittyä myös pienimuotoista kaupallista toimintaa, jota keskustoihin kovasti toivotaan.
Kattaminen mahdollistaa usein myös keskustojen usein rikkonaisen kaupunkikuvan eheyttämisen ja muun parantamisen. Arkadeja, lippoja ja katoksia voidaan toteuttaa sekä teknisesti että esteettisesti hyvin monella tavalla. Niiden ohjelmallinen toteuttaminen esimerkiksi jalkakäytävien päälle luo ison arkkitehtonisen kehittämismahdollisuuden. Jalkakäytävien päältä voi löytyä myös lisää rakennusoikeutta.
Tunnetuimmat katetut kävelyalueet lienevät siellä, missä on suojauduttu liialta auringonpaisteelta, esimerkkeinä vaikkapa katolisen maailman luostarit tai Espanjan siirtomaavallan aikaiset kaupunkikeskustat, yksittäisistä kaupungeista Italian Bologna. Uudempina esimerkkeinä on syytä mainita ”villin lännen” elokuvia mieleen tuovat kaupungit Australiassa ja Oatearoassa (Uudessa Seelannissa). Meillä vaivana on useimmin vesi, sohjo ja lumi. Kattaminen antaa suojaa kaikelle tälle, ja sille voi veikata suurta tulevaisuutta.
Selaa kaikkia työryhmiä
-
1. Maankäyttöpolitiikan ristiriitaiset tavoitteet
-
10. Kaupunkimuotoilu – empaattinen asukastieto ja osallisuus muuttuvien kaupunkien voimavarana
-
11. Taiteen ja kulttuuritoiminnan vaikutusten arviointi aluetasolla
-
12. Missä väijyy muutosvoima? Kaupunkilaisten projekteista institutionalisoituneeseen yhteistyöhön
-
13. Ikääntyvän kaupungin murros ja mahdollisuudet
-
14. Päästöjen vähentämisen edistäminen aluetasolla
-
15. Urban sustainability research in practice: cross-cutting solutions to cross-cutting issues
-
16. Kestävyysmurros ilman kasvua – miten sujuu suurten kaupunkien ulkopuolella? / Sustainability transition beyond growth – what happens outside big cities?
-
17. Tulevaisuuden historiaa
-
18. Kaupunkiympäristöjen elinkaarilaadun edistäminen: Moninäkökulmaisuudella uusia avauksia
-
19. Purkaminen, arvot ja muisti
-
2. Purettu ja purettava kaupunki
-
3. Biodiversity turn in urban planning / Yhdyskuntasuunnittelun biodiversiteettikäänne
-
4. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupungeissa osa II
-
5. Conflict in urban sphere
-
6. Affektit ja arjen tunteet kaupungeissa / Affects and everyday emotions in the city
-
7. Kaupunkiluonnon hiilinielut ja -varastot vahvemmin osaksi ilmastovaikutusten arviointia
-
8. (Work)space, Society, and the Changing City
-
9. Kestävyysmuutos, uudistumisen pakko ja kaupunkisuunnittelun innovaatiot
-
Archaeological knowledge and contemporary cities
-
Arkipäivän demokratia ja päätöksenteon marginaalit
-
Arkkitehtuuri, kansalaisyhteiskunta ja poliittinen vaikuttaminen
-
Citizen participation – holistic approaches and citizen science perspectives to urban development
-
Data Driven Urban Planning: Prerequisite for the City of Knowledge?
-
Digitaalinen osallistieto kaupunkisuunnittelussa – käytännöt, haasteet ja tulevaisuus
-
Ekskursio Linnakaupunkiin
-
Experiential vs. scientific ways of knowing urban nature for the purposes of planning / biodiversity offsetting (1/2)
-
Experiential vs. scientific ways of knowing urban nature for the purposes of planning / biodiversity offsetting (2/2)
-
Housing in sustainable cities (II)
-
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupungeissa
-
Kaupungin lapset: tietoa ja toimijuutta
-
Kaupunki tieto- ja materiaalivarantona – kuinka välittää ja hyödyntää kaupunkeihin sitoutunutta tietoa ja materiaalisia resursseja?
-
Kulttuurinen ja sosiaalinen tieto inhimillisen kaupungin rakentajana (1/2)
-
Kulttuurinen ja sosiaalinen tieto inhimillisen kaupungin rakentajana (2/2)
-
Makro- ja mikrotasojen näkökulmat systeemiseen tiedonhallintaan kaupunkisuunnittelussa ja -kehittämisessä
-
Monialainen tieto kuntien maankäyttöpolitiikassa
-
Oikeudenmukainen ja monilajinen kaupunki
-
Pelaamisen ja leikkimisen tieto kaupunkiympäristössä
-
Peruskoulut kaupungeissa (1/2)
-
Peruskoulut kaupungeissa (2/2)